Bu Blogda Ara

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Okinawa Savaşı

Okinawa Muharebesi (Japonca: 沖縄戦 Okinawa Sen), Pasifik Savaşı'nın son aşamasında 1945 yılında Okinawa Adalarına çıkarma yapan Amerika Birleşik Devletleri ile Japon İmparatorluğu arasında meydana gelen savaştır.
Bu muharebe Japonya'da sivillerin de öldürülmüş olduğu en büyük kara savaşı ve Amerika ile Japonya arasındaki son büyük çatışma olmuştur. Deniz harekâtları 18 Mart 1945'te, Kara savaşı Amerika'nın çıkarma harekatıyla 1 nisan'ta başlamıştır.
10. Ordu KorgeneralSimon B. Buckner, 18 Haziran'da vurularak öldü.
Müttefik kuvvetler 1 Nisan 1945'te Yontan ve Kadena havalanının bulunduğu yere çıkartma yapmıştır.Adanın %80'i sadece 15 günde alınmıştır.Japonlar bu muharebe sırasında Kamikazeleri çok kullanmıştır.Yamato savaş gemiside bu muharebede batmıştır.Deniz piyadeleri bu savaşın kazanılmasında önemli rol oynamış olup Shuri Kalesi gibi çok sayedi önemli noktayı ele geçirmiştir.23 Haziran'da Japonların örgütsel direnişinin tükenmesiyle bitmiştir.
32. Ordu komutanı Korgeneral Mitsuru Ushijima, 22 Haziran'da harakiri yöntemiyle intihar etti.
USS Bunker Hill yakınında uçak gemisinin 30 saniye içinde iki Japonkamikaze tarafından Kyūshū11 Mayıs 1945'de vuruldu. (2.600 kişilik mürettebattan 346'sı öldü, 43'ü kayboldu ve 264'ü yaralandı.)
Amerika'nın kullandığı kodadı "Buzdağı harekâtı (Operation Iceberg)" olup hedefi Japonya'nın ana yurduna saldırmak için gerekecek hava ve lojistik üssülerini elde etmesiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder