Bu Blogda Ara

9 Mayıs 2011 Pazartesi

Britanya Savaşı

Dosya:LondonBombedWWII full.jpg
Londra, 1940
Fransa'nın savaş dışı kalmasıyla Almanya'nın karşısında tek bir düşman kalıyordu: Birleşik Krallık. 19 Temmuzda Hitler, Birleşik Krallık'a barış teklifinde bulundu; ancak Londra bu teklifi şartsız olarak reddetti. Böylesıne bir barış, Almanya'nın kıta üzerindeki hakimiyetini tanıması demek oluyordu. Bu red üzerine Hitler, Birleşik Krallık'ı da barış masasına oturmaya zorlamak, gerekirse istila etmek için Britanya Savaşını başlatmıştır. Hitler, İngiliz filosunu imha etmek ya da felce uğratmak konusunda pike bombardıman uçaklarına güveniyordu. Britanya Savaşı, Almanya tarafından, Britanya'nın istilası için hazırlanmış olan Denizaslanı Operasyonu'nun hazırlık evresi olarak düşünülmüş olup, RAF'ın (İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri) imhasını amaçlamaktadır ve esas olarak Luftwaffe (Alman Hava Kuvvetleri) tarafından yürütülmüştür. 8 Ağustosta Goering hava kuvvetlerine hücum emri verdi; ancak Alman uçakları Birleşik Krallık'ta ümit etmedikleri kahramanca bir müdafaayla ve tanımadıkları bir silahla karşılaştılar. Bu yeni silah radardı. Bu yeni aletle İngilizler, Birleşik Krallık'a doğru yola çıkan Alman uçaklarınıın yerlerini ve istikametlerini çok önceden keşfedebiliyorlardı. İngiliz hava filosunu savaş dışı bırakmayı hedef alan Alman uçakları, her hücumdan ağır kayıpla dönüyordu. Bu durum karşısında Almanya, İngiliz hava ve deniz üslerini ve endüstri merkezlerini hedef almaya başladı. 6 eylülde Alman saldırısı, Londra üzerine toplandı. Londra bir ay boyunca hergün bombalandı. Bu bombardımanlar sırasında 14.000 kişi ölmüş, 20.000 kişi yaralanmış olduğu düşünülmektedir. İngiliz havacıları, Alman uçaklarına, Londra'da yarattıkları cehennemi çok ağır bir şekilde ödetti. RAF'ın sert direnci karşısında Luftwaffe, Goering'in emriyle 7 Ekim'de geri çekilmek zorunda kalmış ve harekât başarısız olarak sona erdirilmiştir. Bu savaşta, RAF 700 uçak kaybetmesine karşın, Luftwaffe'nin kaybı 3000 uçağı geçiyordu. Londra savaş süresınce hergün bombardımana tutuldu. Ekimde şehre atılan bomba sayısı 10.000, kasımda ise 7500 olarak tespit edilmiştir. Aralık ayında şehirde büyük hasarlar oldu; 1941 yılı başında Coventry'de ayakta kalmış tek bir duvar yoktu. Ama buna rağmen Hitler, partiyi kaybetmişti. Napolyon gibi o da, hayatının en tehlikeli kumarını oynamak ve ingiltere ile bir ölüm-kalım savaşına girişmek zorundaydı. Böylece mücadele, karayla denizin çarpışması olarak bir başka cephede yeniden başlıyordu.

Dosya:Bundesarchiv Bild 183-R93434, Albert Kesselring.jpg
Britanya Savaşında Alman hava filolarını komuta eden Mareşal Albert Kesselring
Albert Kesselring (d. 30 Kasım 1885 - ö. 16 Temmuz 1960), Almanyanın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschalli.
I. Dünya Savaşı sırasında görev aldı. Hava filosunda Hermann Göring’le sıkı arkadaş oldu. Alman Hava Kuvvetlerinin yeniden yapılanması sırasında görev aldı. II. Dünya Savaşının başlamasıyla beraber Polonya’nın işgalinde Fedor von Bock’a hava desteği veren 1.Hava filosunun kumandanı oldu. İlerleyen zamanlarda Fransa, Hollanda ve Belçika’nın işgalinde 2.Hava filosunun başındaydı. Doğu cephesinin yanı sıra Afrika’da Rommel ile beraber, Sicilya ve Tunus’taysa İtalyan birlikleriyle çeşitli görevler aldı. Arabasına ateş açılması sonucu ağır yaralandı ve 3 ay hastanede kalmak zorundaydı. Bu dönem içerisinde büyük başarılar elde ettiği İtalya müttefikler tarafından ele geçirilmişti. Bunu affetmeyen Hitler Kesselring’i görevden aldı.
Müttefikler tarafından yakalanarak idam cezasına çarptırıldı, cezası önce hapse çevrildi, daha sonra sağlık sorunları yüzünden serbest bırakıldı. 1953 yılında Bir Askerin Son Günü adlı kitabını yayınladı ve 1960 yılında öldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder