Bu Blogda Ara

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Nazi Almanyası'nın Teslimiyeti

7 Mayıs 1945 günü General Jodl, Almanya'nın teslim belgesini imzaladı.
                                Almanya'nın teslim töreni

Alfred Jodl

Alfred Jodl (d. 10 Mayıs 1890, Würzburg Almanya- ö. 16 Ekim 1946, Nürnberg, Almanya), Alman Generaloberst.
I. Dünya Savaşı'nda topçu subayı olarak görev almış, II. Dünya Savaşı'nda ise Karargâh Subayı olarak Adolf Hitler'in en yakınında görev yapmıştır. 1939 yılından 1945 yılına kadar Alman Silahlı Kuvvetler komutalığının Harekât Dairesi Başkanlığını (OKH) yürüttü. 1939'da Wilhelm Keitel'in kurmay başkanlığına atandı. Savaş boyunca SSCB harekatı hariç bütün harekât planlamalarında etkili oldu. Wilhelm Keitel kendisinin kâğıt üzerinde amiri olarak kaldı.
Sovyet güçlerinin 23 Nisan 1945'te Berlin'e girmesi ve Hitler'in 30 Nisan 1945 günü intihar etmesinin ardından 7 Mayıs 1945'te Almanya'nın kayıtsız, şartsız teslim olduğu belgeyi imzaladı. Alfred Jodl, ele geçirilen Müttefik pilotlarının öldürülmesi ve hatta uçağı düşürülen müttefik pilotlarının paraşütle atlamasından sonra yere inmesine izin verilmeden havada vurulması için bir talimatname çıkartıp, imzalamıştır. Bu nedenle savaş suçlusu sayılarak Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararla asılarak idam edilmiştir.
Alfred Jodl, Amiral Hans-Georg von Friedeburg (sağda) ile birlikte 7 Mayıs 1945'te Almanya'nın kayııtsız, şartsız teslim olduğu belgeyi imzalarken.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder